featured

Nieuwe containerkraan

Nedcargo International, moederbedrijf van binnenvaartterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn, heeft een order geplaatst voor een nieuwe portaalkraan, ter vervanging van één van de twee huidige kranen. Tijdens de 2016 Brussels Logistics & Distribution werd het contract getekend tussen de Oostenrijkse kraanbouwer Hans Künz GmbH en Nedcargo International BV.
De nieuwe kraan heeft een overspanning van 60 meter over de insteekhaven, plus een reikwijdte aan beide kanten buiten de poten van 16 meter. Door een innovatief ontwerp van de kat kunnen binnen een beperkte kraanhoogte van 30 meter, containers tot 40 ton over vier hoog gestapelde containers geheven worden.

Bert van Grieken, directeur Multimodal van Nedcargo, is blij met de aanschaf: “De nieuwe kraan is sneller, stiller, sterker, energiezuiniger en onderhoudsvriendelijker dan de huidige kranen. Doordat de kraan een  hogere handelingssnelheid combineert met een grotere bedrijfszekerheid vergroten we de capaciteit van de terminal, waardoor we meer volle import containers kunnen gaan overslaan. Ook kunnen we een belangrijke stap maken in de reductie van CO2 uitstoot door in de toekomst minder gebruik te maken van zwaar terminalmaterieel en in plaats daarvan meer handelingen te verrichten met een kraan die aangedreven wordt door groene stroom”

Diederik Antvelink, oprichter en mede-eigenaar van Nedcargo International zegt: “deze investering onderstreept ons commitment aan Alpherium en onze ambitie om in 2020 klimaatneutraal overslag te plegen op deze terminal. Met de plannen van Nedcargo voor een nieuw distributiecentrum op Steekterpoort (het bedrijventerrein naast het Alpherium), hebben we de capaciteitsuitbreiding hard nodig, zodat we aanvoer van lege containers kunnen omzetten naar volle import containers . Via een zonnepark bovenop het nieuwe distributiecentrum (40.000 m2) en windturbines bij het Alpherium kan er groene stroom in overvloed opgewekt worden, waarop ook de nieuwe kraan perfect klimaatneutraal kan draaien.”

Roderick de la Houssaye, samen met Diederik Antvelink oprichter en eigenaar van Nedcargo, is trots op alle ontwikkelingen: “Wij zijn hard aan de slag om ons bedrijf CO2 neutraal te maken. Een moeilijke klus, maar wij geloven dat het haalbaar is. Wel hebben we hulp nodig van heel veel mensen om dit mogelijk te maken: onze medewerkers, onze klanten, onze leveranciers, onze partners, onze buren en verschillende overheden en kennisinstituten. Stapje voor stapje richting ons doel, bij iedere stap kunnen mensen aanhaken en iedere stap moet je vieren! Drie maanden geleden hadden we een belangrijke mijlpaal met de bestelling van ons nieuwe elektrisch aangedreven binnenvaartschip Gouwenaar 2. De order voor deze innovatieve containerkraan is een volgende grote stap op deze weg.”

De nieuwe containerkraan zal in september 2017 in bedrijf genomen worden.