featured

Raad steunt plan nieuw dc

Niets lijkt de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Nedcargo bij containerhaven Alpherium in Alphen aan den Rijn in de weg te staan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft deze week besloten dat eind deze maand wordt ingestemd met het nieuwbouwplan.

In oktober had oud-LPF’er Van As nog geen meerderheid, omdat de gemeenteraad een onderzoek eiste naar eventuele extra openingen van de hefbruggen over rivier De Gouwe in Boskoop en Waddinxveen en de toenemende verkeersdrukte op wegen in en rond Alphen aan den Rijn. De uitkomst van een milieueffectenrapportage (MER) bevestigde het geschetste beeld van Nedcargo: de hefbruggen gaan niet vaker open als de logistiek dienstverlener het distributiecentrum laat bouwen.

 

Nedcargo: Energieneutrale supply chain

Op dit moment varen de schepen van Nedcargo ‘vol’ met lading exportbier van Heineken naar Rotterdam en weer ‘leeg’ terug naar Alphen aan den Rijn. In de plannen van Nedcargo moeten de lege schepen moeten gevuld gaan worden met levensmiddelen, die vervolgens via het distributiecentrum vervoerd worden naar winkels. Dat scheelt volgens Nedcargo, dat streeft naar een energieneutrale (Wasteless Supply Chain) supply chain in 2020, 10.000 vrachtwagens per jaar. Tot extra brugopeningen zou dat niet leiden, omdat de goederen voor het distributiecentrum verscheept gaan worden in de lege schepen die nu toch al varen.